Luister aflevering 1 op Spotify

Aan het woord: Mijke van Wijk, Hinke Piersma & Liesbeth van der Horst

Wat is verzet? Dat onderzoekt Annemiek in deze aflevering. Eerst interviewt ze journalist Mijke van Wijk. Mijke maakte de podcastserie ‘Tante Jos’, waarin ze het verzetsverleden van haar oudtante Jos Gemmeke onderzocht. Waar komt haar Mijkes fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog vandaan? Hoe was het om erachter te komen dat de feiten niet altijd strookten met het verhaal dat Jos vertelde? En wat leerde Mijke over het verzet tijdens de bezetting? Verder spreekt Annemiek historici Hinke Piersma en Liesbeth van der Horst die haar helpen om verzet te definiëren. Is verzet menselijk? Heeft een verzetsstrijder bepaalde eigenschappen? En waarom is het belangrijk om verzetsverhalen te vertellen?

Mijke van Wijk

Mijke van Wijk is journalist en creatief programmamaker. Ze maakte diverse radiodocumentaires en podcasts voor onder andere de publieke omroep. In de podcast ‘Tante Jos’ onderzocht ze het verzetsverhaal van haar oudtante Jos Gemmeke.

Hinke Piersma

Hinke Piersma is historicus en hoofd onderzoek bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ze schreef o.a. de boeken ‘Op eigen gezag: politieverzet in oorlogstijd’ en ‘Moedige mensen’.

Liesbeth van der Horst

Liesbeth van der Horst is al jaren directrice van het Verzetsmuseum in Amsterdam, waar ze ooit als vrijwilliger begon. Ze stelde o.a. het boek Verzetsverhalen samen.

Luister ook de andere afleveringen:

Scroll naar boven