Luister aflevering 5 op Spotify

Aan het woord: Mijke van Wijk, Liesbeth van der Horst, Hinke Piersma, Bas von Benda-Beckmann, Linda Nooitmeer, Jaber Baker, Pim de Vleeschhouwer en Michel Reijinga. 

‘Verzetsheld’ is een term geworden die we makkelijk gebruiken als het over de Tweede Wereldoorlog gaat. Maar … zijn alle verzetsstrijders helden? Wanneer is iemand dat wel en wanneer niet? In de laatste aflevering vraagt Annemiek alle gasten naar hun visie op dit begrip.

Mijke van Wijk

Mijke van Wijk is journalist en creatief programmamaker. Ze maakte diverse radiodocumentaires en podcasts voor onder andere de publieke omroep. In de podcast ‘Tante Jos’ onderzocht ze het verzetsverhaal van haar oudtante Jos Gemmeke.

Liesbeth van der Horst

Liesbeth van der Horst is al jaren directrice van het Verzetsmuseum in Amsterdam, waar ze ooit als vrijwilliger begon. Ze stelde o.a. het boek ‘Verzetsverhalen’ samen.

Hinke Piersma

Hinke Piersma is historicus en hoofd onderzoek bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ze schreef o.a. de boeken ‘Op eigen gezag: politieverzet in oorlogstijd’ en ‘Moedige mensen.’

Bas von Benda-Beckmann

Bas von Benda-Beckmann is historicus en auteur van o.a. ‘De Velser affaire’ en ‘Het Oranjehotel.’ Sinds 2018 werkt Bas als senior onderzoeker bij de Anne Frank Stichting.

Linda Nooitmeer

Linda Nooitmeer is voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Ze zet zich in voor de verspreiding van kennis en verhalen over de geschiedenis van de Transatlantische slavernij.

Jaber Baker

Jaber Baker is journalist en mensenrechtenactivist. Gebaseerd op zijn eigen ervaringen in gevangenschap schreef hij samen met Uğur Ümit Üngö het boek ‘De Syrische Goelag.’

Pim de Vleeschhouwer

Pim de Vleeschhouwer zet zich in voor de klimaatbeweging Extinction Rebellion. Hij treedt op als woordvoerder.

Michel Reijinga

Michel Reijinga startte in 2020 de actiegroep Nederland in Verzet. Hij komt in opstand tegen het beleid van de Nederlandse overheid.

Luister ook de andere afleveringen:

Scroll naar boven