De Stentor

Schermafbeelding om

Publicatiedatum: 30 november 2022
Door: Chantal Zwaag

De voormalig Apeldoornse programmamaker, schrijver en dramaturg Annemiek Lely is een persoonlijke zoektocht gestart naar verzet in verleden en heden, in de vorm van het boek ‘Het koffertje van oom Tom’ en de podcastserie ‘In verzet’.

Met het boek en de podcast onderzoekt Annemiek het verzetsverleden van haar oudoom en neemt ze het concept ‘verzet’ onder de loep. Wat is verzet precies? Is verzet in iedere tijd en onder alle omstandigheden gegrond? Is iedere verzetsstrijder een held?

Bij het boek en de podcastserie is gratis lesmateriaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. In haar dertigste levensjaar ontdekt Annemiek Lely dat haar oudoom en verzetsstrijder Thomas Haulog Navis niet ouder dan 30 geworden is. In een tijd waarin de samenleving door een pandemie in beslag wordt genomen, duikt ze in de geschiedenis van het verzet in de jaren ’40.

Debuut
Wie was Tom Navis? En wat waren de beweegredenen om verzet tegen de nazi’s te plegen? ‘Het koffertje van oom Tom’ is het debuut van Lely, waarin ze zich buigt over het concept verzet. Ook het Apeldoornse Bosch komt aan bod.

Schrijvers
In de vijfdelige podcastserie ‘In verzet’ interviewt ze onderzoekers, schrijvers en opiniemakers over het onderwerp verzet.

Waarom en wanneer komen mensen in verzet tegen de heersende orde? Is dit altijd een bewuste keuze of dwingen omstandigheden ertoe? En kunnen vormen van verzet in verschillende tijden met elkaar vergeleken worden?

‘In verzet’ is te beluisteren in diverse podcastapps.

Scroll naar boven