Het koffertje van oom Tom
Annemiek Lely komt er op haar 29e achter dat haar oudoom, verzetsstrijder Thomas Haulog Navis, zelf niet ouder dan 30 geworden is. In een tijd waarin de samenleving door een pandemie in beslag wordt genomen, duikt ze in de geschiedenis van het verzet in de jaren ’40. Wie was Tom Navis? En wat waren zijn beweegredenen om in het verzet te gaan?
Om bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden duikt Annemiek Lely in archieven, spreekt ze familieleden en bezoekt ze plekken die voor Tom belangrijk waren. Stukje bij beetje reconstrueert ze zijn levensverhaal, dat eindigde in concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Haar onderzoek laat haar nadenken over wie zijzelf als dertiger is. Wat is haar positie in de maatschappij? Wat zijn haar idealen en wanneer voelt zij de noodzaak om zich ergens over uit te spreken?
Daarnaast wordt ze geconfronteerd met diverse vormen van verzet in de huidige tijd. Wanneer roept verzet bewondering bij haar op en wanneer weerstand? Is iedere verzetsstrijder een held? In ‘Het koffertje van oom Tom’ volgt Annemiek Lely de sporen van haar oudoom Thomas Haulog Navis en buigt ze zich over het concept ‘verzet’. Waar het verhaal begint met de zoektocht naar een persoonlijke geschiedenis en de daarbij behorende verschillen tussen generaties, kan Annemiek niet anders dan ook de huidige tijd bij haar onderzoek betrekken. Een boek over heldendom.
‘Het koffertje van oom Tom’ verschijnt bij Uitgeverij Brooklyn en is vanaf 5 november 2022 verkrijgbaar voor € 16,- in de (online) boekhandel.
Meer weten over het thema verzet? Beluister dan ook de bijbehorende podcast.
Het verhaal komt dichter bij de huidige generatie van twintigers/dertigers doordat je Lely’s eigen reflectie op haar handelen en opgroeien in de kapitalistisch wordende wereld leest. Hiermee, i.c.m. gesprekken met oudere familieleden, is het boek in zekere zin een tijdsdocument dat herkenning biedt.”
“Een onderzoek reconstrueren voor een leespubliek is niet gemakkelijk en kan algauw vervallen in herhalende opmerkingen wat betreft onvindbare informatie. In ‘Het koffertje’ is daarvan geen sprake. Lely schrijft in een prettige toegankelijke stijl en heeft het verhaal in boekomvang compact kunnen houden.”